Mart Ayı Öğle Yemek Menüsü Mart Ayı Anaokulu-İlkokul Kahvaltı ve Ara Öğün Menüsü

 

TED Konya Kolejinde verilen yemek hizmetlerinde temel ilkemiz, öğrencilerimizin yaş ve gelişim düzeylerine göre sağlıklı ve düzenli beslenmesidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren kolejimizde yemek listeleri, okul diyetisyenimiz tarafından hazırlanmakta, okul yönetiminin oluşturduğu komisyon tarafından incelenmektedir. Listeler, öğrenci ve velilerden gelen öneriler doğrultusunda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra kesinleşmekte ve web sayfamızda yayınlanmaktadır.

Yemek üretimi, servis aşamaları, ürün stok koşulları ve yemek hizmetinin verildiği alanlardaki hijyen koşulları, ilgili komisyon tarafından denetlenmektedir.

Küçük yaşlarda başlayan bilinçli beslenme eğitiminin kalıcı olacağı düşüncesinden hareketle, öğrencilerimizin hangi besin öğelerinden neden ve ne miktarda tüketmeleri gerektiği konusunda titizlikle çalışma yapılmaktadır.

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME

Sağlıklı bir yaşamı koruyacak ve geliştirecek en önemli etkenlerden birisi dengeli ve yeterli beslenmedir. Büyüme hızının en yüksek olduğu dönem, bebeklik ve ergenlik dönemleridir. Büyümenin engellenmemesi için doğru bir beslenme programının izlenmesi son derece önemlidir. Beslenmede yapılan hataların sonuçları ilerleyen yaşlarda sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Boy uzamasının durması, kas gelişimdeki anormallikler, algılama güçlükleri, saç dökülmeleri – tırnak deformasyonları, başlıca büyüme ve gelişme geriliği belirtileridir.

Günümüzde hızla artan kronik hastalıkların temelinde, çocukluk döneminde ve adolesan çağda sağlıksız beslenme ile oluşan şişmanlık yer almaktadır. Çocuklardaki şişmanlığın temelinde beslenme, kalıtım, yaşam tarzı, hareketsizlik, psikolojik etmenler yer almaktadır. Fast food tüketimi nedeniyle obezitenin temelleri de bu yaşlarda atılmaktadır. Hareketsiz yaşam süren, boş zamanlarını bilgisayar veya televizyon başında geçiren, spor ve egzersize yer vermeyen çocuklarda şişmanlık yüksek oranda görülmektedir. Bunun yanında televizyon karşısında atıştırılan yüksek kalorili yiyeceklerin de tüketilmesi çok yanlış bir davranıştır..

Yeterli ve dengeli beslenme için okul çağındaki çocukların, günlük olarak vücudunun ihtiyacı kadar protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su gibi besin öğelerini alması gerekir.

Yeterli ve dengeli beslenmeyi reddeder yada bazı ürünleri  gerekenden fazla tüketirsek;

  • Büyüme ve gelişmemiz durur. Sağlıklı yaşıtlarımıza göre daha kısa, zayıf ve güçsüz oluruz.
  • Hastalıklara sık yakalanırız; çünkü bağışıklık sistemimiz zayıflar.
  • Kalsiyumun yetersiz alınması sonucunda  boy kısa kalabilir, ileri yaşlarda kemik erimesi riski artar.
  • Çocukluk dönemindeki şişmanlık, fiziksel görünümümüzdeki bozuklukların dışında  ilerleyen yaşlarda kolesterol, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı riskini arttırır.
  • Kalsiyum alımının yetersizliği yanında şeker ve şekerli gıdaların kontrolsüz tüketimi de diş sağlığımızı bozar.

Bu yaşlarda kontrolsüz diyet yapmak ağır sonuçlara yol açabilir.Yeme bozukluğu hastalıklarının temelinde şişman görünme endişesi bulunmaktadır. Ancak bilinmesi gereken en büyük gerçek yeterli ve dengeli beslenmenin asla şişmanlığa yol açmadığıdır. Sağlıklı besinler tüketebilirsek, sebze meyveleri mevsiminde, sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmış besinleri ihtiyacımız kadar tercih edebilirsek şişmanlık, kanser, sindirim sistemi hastalıkları,..vb risklerimizi büyük ölçüde azaltmış oluruz.